Van alle markten thuis

De mondhoeken van John Koolen krullen omhoog. We hebben te maken met iemand van het halfvolle glas. Gunstig voor iemand met een drukke baan en die ook nog eens gemiddeld 20 uur per week vrijwilligerswerk bij Helmond Sport verricht. Koolen is teammanager van het eerste elftal en krijgt van alles van het bestuur en de selectiespelers op zijn bordje.

“Wat ik moet doen? Misschien kun je beter zeggen wat ik niet hoef te doen”, glimlacht Koolen. “Een teammanager is een spin in het web, een verbindingspersoon tussen de organisatie en de spelers. Als de staf of de jongens iets hebben, benaderen ze me. Ik help spelers of los zaken voor ze op. Dan kan heel divers zijn, van bijvoorbeeld reiskostenvergoeding tot huisvesting.”

Koolen komt met een voorbeeld. “De vorig week kwam de Noorse speler Håkon Lorentzen met zijn vader met de trein in Helmond aan. Ik ving ze op, had ondertussen een hotelkamer voor ze geboekt en ga de komende tijd op zoek naar passende woonruimte. Eens ander voorbeeld: op speeldagen ontvang ik in het stadion de bezoekende ploeg en neem meteen na de wedstrijd contact op met de KNVB als een speler van ons een kaart gekregen heeft.”

Uitdaging

Dit alles en nog meer combineert Koolen met zijn vaste baan bij Vescom. Inderdaad het bedrijf van Helmond Sport-directeur Philippe van Esch. “Ik had hem, toen ik nog teammanager was bij de jeugdteams, verteld dat als hij me nodig had, hij altijd een beroep op me kon doen. Dat heeft hij onthouden. Toen drie jaar geleden de toenmalige trainer Wil Boessen in de voorbereiding van het nieuwe seizoen met 8 spelers op het veld stond, was de situatie nijpend en vroeg Van Esch of ik teammanager van het eerste zou willen worden. Natuurlijk heb ik ja gezegd. Binnen no-time kwam er een assistent-trainer bij, werd het aantal spelers van 8 naar 14 uitgebreid en kon ik als teammanager aan de slag. Tot overmaat van ramp kwam toen ook nog eens corona om de hoek kijken en werd testen en ander medisch en sociaal ongemak dagelijkse kost en moest er gevoetbald worden in lege stadions. Dat maakte het er niet eenvoudiger op. Achteraf een mooie uitdaging waar ik geen moment spijt van heb gehad.”

Stoom afblazen

“Dit jaar ligt er weer een mooie uitdaging. Er is een complete nieuwe selectie neergezet, waarvan jongens huisvesting moeten hebben. En dan heb je ook nog het nodige papierwerk. Met de buitenlandse jongens ga ik naar de gemeente om alles te regelen. Kortom: ik zorg ervoor dat de jongens zich hier welkom voelen. En daar horen ook activiteiten bij buiten het voetballen om.” Inmiddels zijn al veel dingen geregeld en kan ook Koolen even aan vakantie denken. “Dat wordt drie weken Spanje. Even stoom afblazen. Even met mijn vrouw weg. Ook die speelt een belangrijke rol. Als ik thuiskom van Vescom en na het eten meteen weg moet naar Helmond Sport, doet ze nooit moeilijk.”

Tekst en foto: Jan-Willem van den Enden