Van box tot box

Helmond Sport-nieuweling Jellert Van Landschoot (23) typeert zichzelf als een speler met grote longinhoud en liefhebber van verzorgd spel. Een linker spelverdeler die van box tot box rent op zoek naar de goal, of om een medespeler in een kansrijke positie te zetten. Maandag 13 augustus, de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Jong AZ, kunt u checken of de typering klopt.

In het telefonisch interview in de eerste volle week van zijn tweejarig verblijf bij Helmond Sport, blijkt al snel dat we te maken hebben met een jonge, gedreven professional die de lat altijd hoog legt en bewuste keuzes maakt. Van Landschoot moet op het middenveld de naar Almere City FC vertrokken Lance Duijvestijn vervangen. Een heel ander type middenvelder, een speler met een neusje voor goals. Laat nou onze Belgische jeugdinternational het hele voetbalrepertoire aardig beheersen, maar nog niet dat neusje hebben ontwikkeld. Hij rent het hele veld over, grossiert in steekpasjes en lange ballen – daar herkennen we de liefhebber in – maar verschijnt nog te weinig voor de goal van de tegenstander. “Ook daar werk ik aan. Na elke wedstrijd bekijk ik eventuele videobeelden en in de training neem ik het mee als aandachtspunt.”

Voorkeur

De in Kleit (bij Brugge) geboren middenvelder werd al snel opgenomen in de selectie van Club Brugge. De club zag potentie in hem en verhuurde Jellert om de nodige ervaring op te doen. Tot twee keer toe werd hij een toegevoegde waarde voor een club uit de Keuken Kampioen Divisie. In 2017 werd de 20-jarige een vaste waarde bij FC Eindhoven en in 2019 speelde hij alle competitiewedstrijden bij NEC. “Het Nederlands voetbal ligt me beter dan het Belgisch. Het is heel anders. Minder duels en meer voetbal.” Toen Helmond Sport zich onlangs meldde bij Lierse SK had hij zijn keuze snel gemaakt. “Ik heb al een voorkeur voor het Nederlands voetbal en heb diverse wedstrijden van Helmond Sport op tv gezien of samenvattingen ervan. Het verzorgd voetbal van het afgelopen jaar sprak me aan en past bij mij.” Of kunstgras geen handicap is? “Welnee, dat is voor een technische voetballer juist een voordeel.”

Uitgroeien

De gehuurde spelers van KV Mechelen reden vorig seizoen alle dagen op en neer. Dat gaat Jellert niet doen. “Ik heb een appartement gehuurd op de grens. Nog net in België. Met 35 minuten ben ik op De Braak.” Liefhebber zijn van het Nederlands voetbal is mooi, maar verhuizen naar Nederland is net een stap te ver. En nu we het toch over stappen hebben: die wil Jellert graag zetten om uit te groeien tot een gewaardeerde middenvelder. “Ik heb eigenlijk weinig hobby’s en ook geen relatie. Ik kan me dus volledig focussen op voetballen.” Met zo’n instelling en drive moet het toch kunnen lukken met onze nieuwe aanwinst. We zien hem komend seizoen graag van box tot box rennen en af en toe een goaltje meepikken. Succes Jellert!

Jan-Willem van den Enden