Van vette hap naar vette shirts

Nicole Mikkers is één van de acht drijvende krachten van de fanstore van Helmond Sport in de Elzaspassage. Hoewel ze pas twee jaar een eigen plekje heeft op het groene kunstgrasgedeelte van de winkel heeft ze al eerder achter een toonbank van Helmond Sport gestaan, maar toen met een heel ander product. 

“Mijn oom Eddy en tante Wilma runden vroeger het supporterscafé van Helmond Sport. Wij kwamen daar regelmatig. Ik was toen meer te vinden in de kantine dan op de tribune. Het voetbal interesseerde me niet zo. Mijn vriend, waar ik inmiddels al jaren mee getrouwd ben, bezocht iedere thuiswedstrijd en ja, dan ging je mee. Omdat ik vaak in de kantine te vinden was, vroeg mijn oom of ik zin had om op wedstrijddagen frikandellen te verkopen. Dat wilde ik wel, ik was er toch.”  

Burnley 

“Dankzij de vriendschap met de inmiddels overleden Darran Wooller bezoeken ook wij regelmatig Burnley. Vroeger met zijn tweeën, nu met het hele gezin. We maken er dan een mooi weekend van met een bezoek aan een wedstrijd, shoppen in de fanstore van Burnley en voordat we weer naar Helmond gaan plannen we een bezoekje in met de zus van Darran.”  

Shirtjes 

Nu we bij Burnley, de bevriende voetbalclub uit Engeland, zijn beland, hebben we meteen één van de favoriete verkoopproducten te pakken. De Burnley kleuren bepalen dit seizoen het uittenue en is dus een opvallend Helmond Sportshirt geworden. Dat producten van de fanstore de lokale grens overschrijden, verbaast Nicole regelmatig. “We krijgen geregeld via Internet landelijke bestellingen voor Helmond Sport spullen, van Groningen tot aan Maastricht. Dan ben ik toch verbaasd wat een Groninger of Maastrichtenaar doet met een Helmond Sportshirtje. Ook zijn de Helmond Sport shirts zeer geliefd in Engeland en hebben we zelfs bestellingen gehad uit Amerika.”  

Verzamelen 

“Sportattributen zijn vaak verzamelobjecten. Rond de Toss wordt in de winkel met enige regelmaat opgehaald als verzamelobject. Dan zie je mensen een puntgaaf boekje zoeken. Ook wij doen daaraan mee. Thuis staan alle boekjes van de laatste jaren keurig in de boekenkast.”

Even terug naar het verleden. “Toen de fanstore nog op een andere plek in de Elzaspassage zat, liepen mijn zoon Owen en ik de winkel binnen. De Vender (zanger van ‘Vur welleke club bende gai’) zocht opvolging. Toen hij het aan ons vroeg, hoefden we niet lang na te denken, wegens tijdgebrek van Owen ben ik het uiteindelijk alleen gaan doen en doe het sindsdien naast mijn werk als vrijwilliger.” 

Inlooppunt 

Tijdens het interview lopen klanten binnen die vouchers inruilen voor kaartjes voor de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. “Ook spelers van Helmond Sport lopen hier geregeld binnen” De fanstore voorziet duidelijk in een behoefte. Als ontmoetingsplek voor en door supporters!    

Tekst en foto: Jan-Willem van den Enden