Vereijken op scherp: ‘Moeten over lijken gaan’

De wedstrijden tegen FC Eindhoven doen er altijd toe, zeker voor Helmonder Sander Vereijken. Hij speelde tot op heden al vijf derby’s. Wat de omstandigheden ook zijn, de wedstrijden tegen FC Eindhoven moeten altijd gewonnen worden. Dat realiseert Vereijken zich maar al te goed: “Ik weet hoe deze wedstrijd leeft bij de achterban.”

De kaarten zijn anders geschud voor Helmond Sport dan vorig seizoen het geval was. Toen was Helmond Sport de torenhoge favoriet voor de winst en dat ligt dit seizoen toch net even anders. Eindhoven draait namelijk een uitstekend seizoen, al blijven derby’s ‘wedstrijden op zich’, om er maar even een cliché tegenaan te gooien.

Onrust

Het wordt op vrijdagavond 4 maart de eerste derby voor trainer Sven Swinnen, die de ontslagen Wil Boessen opvolgt. Kortom: onrustige tijden op De Braak en dat heeft zijn weerslag op de groep. “Nietsvermoedend werden we maandag wat langer op de club gehouden, en dat was het moment waarop het ontslag van Boessen ons werd medegedeeld.” Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel: “Iedereen stond wel even met z’n bek vol tanden ja, zeker omdat wij als spelersgroep geen enkel signaal hadden ontvangen dat dit eraan zat te komen.”

Swinnen probeerde in zijn eerste dagen de spelwijze en zijn visie op het spelletje over te brengen op de selectie. “Voorafgaand aan elke training krijgen we een PowerPoint-presentatie waarin wordt uitgelegd wat we gaan doen, hoe en waarom en daarbij is Sven heel duidelijk in wat hij wil en wat hij van ons verwacht.”

Positie(s)

Of Vereijken onder Swinnen op speeltijd kan rekenen is op dit moment nog maar de vraag. Dat is overigens niet de enige onduidelijkheid, want als hij speeltijd krijgt is het ook ongewis waar hij komt te spelen. Vereijken speelde in zijn eerste seizoen bij Helmond Sport als linksbuiten, maar werd aan het begin van afgelopen seizoen in een andere formatie ineens geposteerd als ‘één van de twee nummers 10’. “Dat heeft vorig jaar uitstekend uitgepakt. Ik kon vanuit die positie de diepte zoeken en daarnaast kon ik aan de rechterkant veel wisselen met Reith en Van Keilegom.”

Een aantal wedstrijden terug kreeg Vereijken weer een nieuwe positie: in verband met de absentie van Boyd Reith stond hij in Utrecht ineens als rechtsback opgesteld. “Als je daar niemand hebt moet je dat gewoon voor het team doen, al hoop ik eerlijkheidshalve dat ik daar niet meer hoef te spelen.”

Waar Vereijken het liefst speelt is duidelijk: linksbuiten. “Daar haal ik nog steeds het meeste plezier uit en ik denk dat ik daar het best tot mijn recht kom.”

Derbygevoel

Vereijken is bij Helmond Sport de meest ervaren man als het aankomt op wedstrijden tegen FC Eindhoven. Nog voor hij er een gespeeld had, wist hij wat er van hem gevraagd werd. “Ik ben een Helmondse jongen, dus ik weet heel goed hoeveel dit voor de club, de stad en de achterban betekent. Ik denk dat als je niet uit Helmond of Eindhoven komt, je pas snapt wat ik bedoel als je een derby hebt meegemaakt.”

Daarmee wil hij niet zeggen dat je als niet-Helmonder geen idee hebt wat er op je af komt, want dat wordt in aanloop naar de wedstrijd wel duidelijk. Zeker vorig jaar: “Die derby werd gespeeld in een leeg stadion, maar toen kregen we een door supporters in elkaar gezet filmpje te zien voor de wedstrijd. Dan dringt het belang van die wedstrijd wel tot alle jongens door. Dat motiveert enorm!”

De wedstrijd van 4 maart wordt gespeeld mét publiek en dat komt Helmond Sport wat Vereijken betreft goed uit. “De vibes op de tribune slaan over op het veld bij wedstrijden als deze. De achterban heeft gewoon een schurfthekel aan Eindhoven en ik kan niet ontkennen dat die haat er (onbewust) voor zorgt dat ik ook een afkeer van hun krijg.” Vereijken vervolgt: “Ik denk dat je in zo’n wedstrijd ook over lijken moet gaan. Als Sleegers – een goede vriend van mij – in de laatste minuut doorbreekt en ik ben de laatste man, dan gaat hij gewoon tegen de vlakte en pak ik die rode kaart.”

Verwachtingen

Het kan weleens een heet potje worden op De Braak, zo onderschrijft Vereijken. “Eindhoven is natuurlijk bezig aan een uitstekende reeks. Ze spelen gewoon met veel vertrouwen. Dat vertrouwen is bij ons op dit moment een stuk minder. Maar goed, wij spelen onder een nieuwe trainer en dat heeft voordelen: iedereen moet zich weer bewijzen. Wellicht komen we heel fris voor de dag en vreten we ze op.” Vereijken is er klaar voor en wat de uitslag ook wordt, we kunnen in ieder geval een messcherpe nummer 15 verwachten.


Bram van Leuken