Hup Helmond Sport!

Wat een tof initiatief om weer een old skool programmablad uit te brengen bij de thuiswedstrijden van Helmond Sport. Ik vind het niet zo gek dat juist bij deze club zo’n initiatief ontstaat. Helmond Sport is een club die het naast voetbal vooral ook moet hebben van de binding met zijn bloedeigen regionale achterban. En dan liefst van een soort binding, die iets zegt over de cultuur van de club. In dat beeld past een programmaboekje. Daarom vind ik de wederopstanding van Rond(om) de Toss zo logisch.

Ik voel me als buurman uit Asten vereerd dat ik hier op deze plek een stukje mag plaatsen. Vind ik echt leuk. Wie me kent, weet dat ik supporter van PSV ben, maar wie me écht goed kent, weet dat ik zeker ook een warm hart voor Helmond Sport heb. En dat ik elk seizoen tenminste wel een keer kom kijken.

Mijn agenda wordt gedomineerd door voetbal, vaak internationaal voetbal. Als secretaris generaal van de KNVB moet je je oog ook altijd op het hele voetbal houden, dus zowel op professioneel als op amateur niveau. In deze functie ben ik eigenlijk een soort minister van Buitenlandse Zaken. In het belang van ons amateur- en betaald voetbal praat ik mee aan de tafels van UEFA en FIFA, een fantastische functie. Maar ook druk.

Maar mocht mijn agenda het toelaten, en mochten de corona-maatregelen bezoeken aan wedstrijden toestaan, dan zou ik graag naar Helmond Sport-MVV willen. Een mooi affiche, klassieke clubs ook, wel weggezakt onder de eredivisie, maar van een groot belang in de betreffende regio’s, geliefkoosd door de fijnproevers onder de voetbalvolgers.

Voorlopig wordt die fijnproeverij, dat ongebreideld genieten op de tribune van een potje voetbal, samen met vrienden en vriendinnen, ernstig gedwarsboomd door een pandemie van jewelste. Clubs zijn al geruime tijd hun inkomsten grotendeels kwijt. Er is nog geen club omgevallen, maar dat het spannend wordt op dat vlak, staat vast. En juist daarom feliciteer ik Helmond Sport met dit initiatief. Het is een actie van betrokken supporters, opgezet om hun club aan wat extra geld te helpen. Hoe geweldig is dat?

Hup Helmond Sport!

Gijs de Jong

Secretaris-generaal KNVB, Astenaar en vooral Brabander