Waar Helmond Sport was, was Karel

Op het moment dat je dit voorwoord leest, is het alweer ruim twee weken geleden dat de zeer gewaardeerde en geliefde supporter Karel de Haas overleed. Met zijn 87 jaar was hij het oudste lid van Supportersvereniging Helmond Sport.

Ondanks Karels hoge leeftijd bezocht hij nog regelmatig uitwedstrijden van z’n cluppie. Of we nou in totaal zeven uur in de bus moeten zitten voor een afslachting in Leeuwarden, of we nou op een bijveld in een tochtig Wijdewormer moeten zijn, of dat we al om 12.00 uur vertrokken naar Wijk aan Zee: Karel was erbij!

“Had ik dit maar eerder ontdekt”, sprak hij ooit met een hoorbaar enthousiasme in z’n stem. “Dan was ik al veel langer geleden meegegaan naar uitwedstrijden.” Helmond Sport was voor Karel het wekelijkse thuiskomen bij zijn ‘tweede familie’, zoals hij de achterban van onze mooie club wel eens noemde. Ik ben er eens over na gaan denken en inderdaad: Helmond Sport is een echte cultclub en de achterban is één grote familie, want jong, oud, dik, dun, wit of zwart: het loopt allemaal door elkaar op De Braak.

Karel en zijn bereidheid om Helmond Sport overal te volgen oogst veel respect bij de jongere generatie, want op zijn leeftijd zo trouw je club achterna reizen is op zijn minst bijzonder. Je moet er ook maar zin in hebben, want ik kan me zomaar voorstellen dat je op een gegeven moment een punt bereikt in je leven dat je geen zin meer hebt in een busreis naar een leeg stadion in het noorden van het land op een ijskoude vrijdagavond in januari, of een derby waar incidentjes op de loer liggen. Karel had er wél zin in, want hij hield van zijn club.

Een lid van de Helmond Sport-familie is heengegaan. We zullen hem missen.

Bram van Leuken