‘We hebben weer een toekomst’

Weet je het nog? Er zou eerst een nieuw stadion komen in Stiphout. Bij de Ruwe Putten. Daarna op Suytkade, bij Fitland. Of toch bij Berkendonk? Nee, het Hartmannterrein, dat zou het worden. Niet dus. Maar de wending is eindelijk daar: de eerste dag van december in 2020 mag de geschiedenisboeken in. Een overgrote raadsmeerderheid steunde het nieuwste stadionplan. En dus gaat dat stadion er eindelijk komen. Op de plek waar het thuishoort! De Braak.

De laatste weken kwam het moment steeds dichterbij. Helmond Sport bleek toch een onmisbare partner in het plan om op De Braak een sport- en beleefcampus te bouwen. De opluchting is groot. Ook bij het kakelverse bestuurslid William Verkoelen. Met hem kijken we even terug, maar vooral ook vooruit. Naar een zonnige toekomst.

William, allereerst proficiat met je toetreding tot het bestuur. Je moest er wel even over denken, hè?
“Klopt. Ik twijfelde wel, ja. Het kan leiden tot zakelijke gevoeligheden, maar ik ben vooral ook iemand die nog allerlei andere dingen leuk vindt. Ik wil bijvoorbeeld weer meedoen met de Helmondse musical en zoiets vraagt ook veel tijd. Ik moest er dus inderdaad even over denken.”

Maar je hebt het wel gedaan.
“Ja! Ik liep vanaf juni natuurlijk al mee met Philippe (van Esch) en Ari (de Kimpe). Ik heb dus gezien wat het werk allemaal inhoudt. Ondertussen is het bestuur versterkt met mensen die echt een aanvulling zijn. En toen op 1 december eindelijk het licht voor de toekomst van de club op groen sprong, ben ik erin gestapt. Op die historische avond ja, toen ik samen met Philippe en Ari naar de livestream van de raadsvergadering zat te kijken.”

Goed, we gaan vooruit kijken. Wat voor stadion gaat er komen?
“Het wordt in ieder geval een stadion met karakter. Een stadion dat voetbal ademt. De vergelijking met de eerste tekeningen van deze locatie? Haha, bij die tekeningen moest ik denken aan de nieuwbouw van de gevangenis in Vught. Nee, dit wordt echt een arena, met vier stoere masten en een mooie uitstraling.”

Wat mogen de spelers verwachten aan faciliteiten?
“Het wordt een stadion waarin voetballers zich thuis zullen voelen. Een professionele omgeving die past bij het betaalde voetbal. Fijn is ook dat het voetbal straks helemaal aan één kant is gecentreerd. Nu hebben we het steeds over ‘de overkant’. Dat past niet. Het is alsof je getrouwd bent en dat je vrouw in het huis van de buurman woont.”

Komt er een supportershome?
“Dat was de belangrijkste voorwaarde. In het vorige plan was geen supportershome getekend. Ridicuul natuurlijk. Dat was niet uit te leggen. In het nieuwe plan komt een mooie ruimte die ook fatsoenlijk is uit te baten en die bij de club past. Het wordt een supportershome dat wat mij betreft ook een belangrijke functie in de wijk gaat spelen. Ik zie een rol voor Helmond Sport om mensen uit de wijk daarnaartoe te halen, ook doordeweeks, omdat er steeds meer wijkcentra verdwijnen.”

Wat zijn de plannen voor de businessclub?
“Ook dat wordt een ruimte waarin we als club onze eigen identiteit behouden. Het idee van het huidige stadion, waarbij sponsoren vanachter glas naar de wedstrijden keken, gaan we verlaten. Dat past ook niet echt meer bij deze tijd. In plaats daarvan gaan we kijken of we een moderne, ruime promenade kunnen inrichten. Een sfeervolle plek waar je naar het voetbal kunt kijken en waar je ook kunt netwerken, want dat hoort natuurlijk bij een businessclub.”

Komt er ook een museum?
“Dat is altijd mijn droom geweest. Of het een apart museum wordt, weet ik niet, maar zeker is dat de historie van onze club duidelijk terug zal komen in het stadion. Je moet je historie koesteren en dat gaan we zeker doen. Hoe precies, dat gaan we in de komende tijd bekijken.”

Geen tribunes achter de doelen. Maar wat dat wel? Een blinde muur?
“Het arena-idee wordt door het hele stadion doorgetrokken. Dat wordt echt heel bijzonder. Dit concept biedt mogelijkheden genoeg om het straks doordacht uit te breiden, zonder dat het karakter van het stadion verandert. Ik ben ervan overtuigd dat we de echte Helmond Sport sfeer in dit stadion kunnen laten voortleven.”

Het tijdplan, hoe ziet dat eruit? Ofwel, wanneer wordt de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion gespeeld?
“Ik hoop dat we in seizoen 2023-2024 in het nieuwe stadion kunnen spelen. De eerste stappen zijn gezet. In de komende tijd worden de voorlopige en definitieve ontwerpen gemaakt en dan kunnen we aan de slag. Nog even geduld, maar dit wordt het wachten waard.”

En tot slot: biedt dit stadion de mogelijkheid om ook qua begroting te groeien? En daaraan gekoppeld, biedt het de voorwaarden om weer eens wat hoger mee te draaien in de ranglijst?
“Het stadion is een belangrijke stap voor de toekomst. Helmond Sport moet groeien tot dé club van de Peel. Het nieuwe stadion vormt de basis, maar er moet natuurlijk nog veel meer gebeuren. De begroting moet omhoog en natuurlijk geldt dat ook voor het spelersbudget. Als we erin slagen om wat meer grotere bedrijven uit de regio aan ons te binden, gaat dat ook lukken. Op sportief vlak willen we zeker mee gaan doen in het linkerrijtje met als doel om play-offs te spelen. De toekomst ziet er in ieder geval een stuk beter uit nu.”

Arnold Otten