What’s in a name?

Bestaat er een verband tussen de hoogte op een ranglijst en de naam van een club? Volgens mij wel. Ga maar na. Ajax, PSV en Feyenoord. Nummer 1, 2 en 3 uit de eredivisie. Alle drie stoere namen. Een Griekse held, een afkorting met een verwijzing naar industriereuzen die het licht gezien hebben en de naam van een havengebied waar de mouwen opstropen dagelijkse kost is.

Kijk naar de achtervolgers. Vitesse betekent snelheid. Die hebben ze in Arnhem nog niet steeds niet goed afgesteld. Vitesse sukkelt achter de top aan. AZ heeft een taalprobleem en kan geen grote mond opzetten tegen de echte grote jongens. En FC Utrecht? Een club die niet verder kijkt dan de eigen stadsgrenzen, kun je moeilijk op landelijke ambities betrappen.  

Ontkenning

En Helmond Sport zult u zeggen? Eigenlijk een naam met een dubbele ontkenning om een topclub te willen worden. Net als Utrecht of bijvoorbeeld Almere en Emmen zijn de stadsgrenzen heilig en lijkt het of thuis winnen de enige ambitie en uit winnen een bijkomstigheid is. Ook de term sport is me te algemeen. Sport slaat ook op schoonspringen, snelwandelen of curling. Wees stoer, maak duidelijk dat je voetbal speelt. Daar hoef je je niet voor te schamen. Spreek je ambitie uit en kies voor een sterke naam. Maar heeft Helmond stoere, tot de verbeelding sprekende helden, een ruig verleden of een krachtig symbool?

Zoektocht

Om met dat laatste te beginnen. De kat is een slap aftreksel van een roofdier. Niet voor niets spreken we over poeslief. Een dreigende kat of een dreigende tijger is een wereld van verschil. FC Eye of the Tiger gaat het dus niet worden. Kunnen we iets met ons industrieel verleden? FC Geef ‘m van katoen geef ik weinig kans. Klinkt als FC Slappe Vaatdoek. FC Bruggenbouwer (Begemann) is me te gezapig en FC Het Interesseertmegeenmoer (Nedschroef) wordt het ook niet. En onze helden? FC Skiete Willy associeer ik te veel met PSV.

Neem dan Carlo Stevens, de leeuwentemmer uit de jaren dertig van de vorige eeuw, zult u zeggen. Maar ook dat valt helaas tegen. Toen zijn leeuw in 1938 in Sittard ontsnapte, lag er een sensatie op de loer. Maar wat bleek: de leeuw sukkelde naar een overvolle kerk, vlijde zich neer voor het altaar en begon aan zijn middagdutje. Ook niet spectaculair. Trouwens een Helmondse voetbalnaam met een leeuw bestaat al: Met Uiterste Leeuwenmoed Opwaarts oftewel het blauw-geel van MULO. En wat heeft het opgeleverd? Een fusie met Helmondia ’55. Misschien dat automotive uitkomst biedt? Misschien, maar dan moeten we wel beter met snelheid omgaan dan het Arnhemse Vitesse.

Cultclub

Nee, ik vrees dat we tevreden moeten zijn met de naam Helmond Sport. En eigenlijk is dat best een goede keuze. Met een minimaal budget kun je immers nooit potten breken. Dan maar andere doelstellingen. Laten we proberen van Helmond Sport dé cultclub van Nederland maken. Staan we tenminste ergens bovenaan in een lijstje. Helmond Sport, het Sankt Pauli van Nederland. Daar is best mee te leven met de kat als symbool. Een kat heeft negen levens. We kunnen dus heel wat degradaties of kelderstanden incasseren. Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht! Net zoals Helmond Sport elk jaar zijn zaakjes voor elkaar heeft. Misschien is dit jaar een minder jaar, maar na regen komt altijd zonneschijn. Daar houden we ons aan vast.

Jan-Willem van den Enden