Helmond Sport en KV Mechelen
Kortdurend en zelden succesvol. Samenwerkingsverbanden tussen voetbalclubs beginnen vaak met mooie woorden en hoge verwachtingen, maar ze leveren meestal niet veel op. Ondanks dat gegeven ging Helmond Sport dit seizoen een verrassende samenwerking aan. Met KV Mechelen. En als de schijn niet bedriegt zou dit weleens écht iets kunnen worden. KV Mechelen en Helmond Sport passen bij elkaar. Dat vindt ook Gert van Dyck, bestuurder en directielid van de ploeg uit onze zusterstad.
Goed spelen, maar weinig goals maken. Zelfs de seizoensstart van Helmond Sport en KV Mechelen vertoont gelijkenissen. Hoewel Mechelen onlangs het tij enigszins wist te keren met een mooie 2-0 thuiszege op Sint-Truiden, bivakkeert de ploeg toch nog onderin de ranglijst met – op het moment van schrijven – zeven punten uit evenzoveel wedstrijden.
De thuiswedstrijden werkt KV af in het AFAS-stadion. Supporters noemen het nog graag ‘Achter de kazerne’, een naam die wij nog kennen uit de tijd dat de geel-roden Europese furore maakten door in 1988, als laatste Belgische club, de Europa Cup II te winnen. Rotterdammer Piet den Boer kopte Mechelen toen naar de winst in de finale tegen … Ajax. Aad de Mos was trainer en de befaamde Michel Preud’Homme stond bij de Belgen op doel.
Naast sportieve hoogtepunten kende KV ook dieptepunten. Vier kampioenschappen prijken op de erelijst, maar de ploeg kwam ook met enige regelmaat uit in de Tweede en zelfs een keer in de Derde Klasse. Het laatste succesjaar was zonder twijfel 2019 toen KV de Belgische beker won en opnieuw promoveerde naar de Eerste Klasse.
Volksclub
Gert Van Dyck is al vele jaren verbonden aan de club, met name als vertegenwoordiger van de supportersbelangen. Over de samenwerking met Helmond Sport zegt hij: “Helmond Sport spreekt ons aan. Toen we op De Braak kwamen, voelde het meteen goed. Alles rond die club straalt voetbal uit en het is een volksclub, net als KV Mechelen.”
De samenwerking tussen de twee clubs is volgens Van Dyck gestoeld op wederzijdse belangen. “Onze ‘high potentials’ leren niets van het op de bank zitten bij ons eerste team. De Beloftencompetitie in België stelt niet veel voor en de stap naar beneden, naar de amateurs, is te groot. Voor ons is het belangrijk dat ze ervaring opdoen in een sterkere competitie. Hier kunnen ze stappen zetten. En Helmond Sport? Kijk, we zetten hier geen ‘overschotjes’ neer. Dit zijn echt jongens waar wij mogelijkheden in zien. Ik denk dat die Helmond Sport ook beter kunnen maken.”
Elkaar sterker maken
De samenwerking tussen Helmond Sport en KV Mechelen is in principe een samenwerking voor de langere termijn. Van Dyck: “Het is een intensieve samenwerking. Sven Swinnen, onze trainerscoördinator houdt de ontwikkelingen goed in het oog en is vaak in Helmond. Hij bekijkt de wedstrijden, maar is daarnaast ook regelmatig in Helmond voor overleg.”
Vraag is wel of Helmond Sport ook kan bouwen op de Belgische talenten. Stel, een van de jongens ontwikkelt zich razendsnel, is dan een terugkeer naar Mechelen in de winterstop bijvoorbeeld al een optie? “Dat is zeker niet de bedoeling”, stelt Van Dyck. “Onze A-kern is op orde, dus in principe kijken we aan het einde van het jaar, nadrukkelijk mét de drie partijen, Helmond Sport, Mechelen én de speler, naar de toekomst. Wat is voor de clubs het beste, wat is voor de speler het beste. Ik zie daar geen problemen in. De samenwerking verloopt echt prima. We gaan elkaar sterker maken.”
Achtergrond:
KV Mechelen (1904) speelt haar thuiswedstrijden nog steeds op de plek waar in 1911 voor het eerst werd gevoetbald. Het AFAS-stadion heeft een nieuwe en moderne hoofdtribune. Als het vol zit, zorgen zo’n 16.000 enthousiaste ‘kakkers’ (de geuzennaam voor de Mechelse supporters) voor een Engels aandoende voetbalsfeer waarin veel grote clubs al hun Waterloo vonden. Een keer kijken? Zeker doen, als corona daar wat meer ruimte voor geeft. Het Solar Unie stadion en het AFAS stadion zijn slechts gescheiden door 124 kilometers.
Tekst: Arnold Otten/Foto: Chris Truyen