Winterstop

Nee, dit wordt geen vrolijk stukje. Excuses bij voorbaat. Geen idee hoelang dit jaar onze winterstop gaat duren. Winterstop, ik werd er bloedchagrijnig van. Wanneer rolde de bal weer? De eerste paar wedstrijden werden altijd afgelast vanwege het winterse weer of een tegenstander die niet kwam opdagen of we hadden zelf te weinig spelers omdat het hele middenveld ook lid was van de raad van elf. Pas in maart werd het normaal gesproken weer normaal. Maar wanneer is dit jaar de winterstop voorbij?

Ik mis die zaterdagen met die mijzelf opgelegde wedstrijdspanning: het zorgvuldig inpakken van de tas, de verantwoorde lichte maaltijd en de extra kop koffie. Op de fiets door de stad naar het sportpark. Geen telefoon. Alleen contant geld. Kleedkamer vol van bravoure of met een van wedstrijdspanning zinderende stilte. Dan het veld op om half vijf tegen een tegenstander die meestal een maatje te groot is. Ik links- of rechtsback, naar gelang de coach een plekje voor mij wil inruimen. Tegenwoordig vaak in ieder geval één helft op de bank. Als een jonge hond: opgestroopte mouwen, mislukte passes, gemiste kansen, te late buitenspelval, opstootje, dwalende scheids, dolende grensrechter (veteranen-voetbal dus een assistent-scheidsrechter daar doen wij niet aan), bal uit het net, invallende duister, eindsignaal en dan toch gewoon handen schudden. Vergeven en vergeten. Derde helft. Ouwehoeren met een bruine fruitschaal. Drinken tot je briefjes en muntjes op zijn.

Kleine jongens dromen ervan om later profvoetballer te worden. Ik droom de laatste tijd dat ik een kleine jongen ben die droomt dat hij profvoetballer wordt. Voor mijn part in de KKD.

En het maakt me dan niets uit dat FOX Sports (veteranen-voetbal dus ESPN daar doen wij niet aan) geen geld meer heeft om die wedstrijd uit te zenden. Ik zou zo graag de bal weer eens in de touwen jagen …

John van der Sanden

SV De Braak – veteranen A