‘Zelfs het Helmonds versta ik’

Het lot kan iemands levenspad soms aardig beïnvloeden. Danny Koevermans (42) kan erover meepraten. “We hadden het met ons gezin in Toronto geweldig naar onze zin in en dachten er serieus over na ons definitief in Canada te vestigen.” Een gescheurde kruisband gooide echter roet in het eten. Het gezin koos niet voor een onzekere toekomst en keerde terug naar Helmond. “Ook heel fijn om te wonen”, vervolgt de voormalig AZ’er met een vette glimlach. “Het heeft zo moeten zijn.”

Toeval of lot speelde al eerder een rol in zijn sportieve leven. “Ik was en ben nog altijd een ontzettende liefhebber van het amateurvoetbal. Het wereldje van vriendschap, spelvreugde en de gezelligheid in een kantine spreekt me geweldig aan. Toen Sparta Rotterdam mij op 20-jarige leeftijd wilde contracteren voor het betaald voetbal wuifde ik dat weg. Ontspannen voetballen met vrienden vond ik belangrijker. Een jaar later kwam de scout van Sparta weer op bezoek en herhaalde de vraag. Uiteindelijk ben ik toch gezwicht.”

Brandevoort

Het ging snel met Danny. Net als bij de amateurs scoorde hij er bij Sparta lustig op los. En dus was na vijf seizoenen Rotterdam AZ een logische vervolgstap. Het was het AZ van Louis van Gaal, waar hij onder bondscoach Marco van Basten debuteerde in het Nederlands team. Het was ook de competitie met de historische slotdag in 2007 waarin AZ op de laatste dag de titel verspeelde aan PSV. “AZ had een leuk team. We bleven altijd op goals jagen. Na 2-0 of 3-0 hadden we er nog steeds trek in. Een jaar later toen ik bij PSV speelde werd 2-0 professioneel als een gelopen race beschouwd.” Van Alkmaar naar Eindhoven verhuizen betekende op huizenjacht gaan. “Tommy van der Leegte die toen en nog steeds in Brandevoort woont, attendeerde me op Helmond. We waren meteen verkocht.”

Canada

“Toen ik een profcontract tekende in Canada besloten we ons huis in Helmond aan te houden. We hadden het er goed naar onze zin en waren al aardig ingeburgerd.” Voetballen in Canada beviel Danny goed. “Beslist geen Mickey Mouse-competitie. Alle clubs zouden in de Eredivisie niet degraderen.” Maar in Canada begon het blessureleed. “Een slepende kruisbandblessure betekende dat mijn contract op losse schroeven kwam te staan. We kozen eieren voor ons geld en vlogen terug naar Nederland.” Bij FC Utrecht probeerde Danny de draad weer op te pakken. Helaas pakte het anders uit.

Amateurs

Terug naar de amateurs. Terug naar ontspannen voetballen, vriendschap en de gezellige kantine. “Terug naar mijn eerste liefde. In Brandevoort speel ik sinds 2014 voor S.V. Brandevoort. Komend seizoen als middenvelder in de absolute kelderklasse, reserve 6e klasse. Ik houd van dit wereldje waarin vriendschap belangrijk is. Ik zie bijvoorbeeld mijn amateur-voetbalvrienden van vroeger nog steeds.” Toch is Danny nog altijd professioneel bezig in de voetballerij. “Vorig jaar trainde ik parttime de dames van PSV en dit seizoen de PSV-jeugd tot 18 jaar.” Danny zit lekker in zijn vel en heeft in Helmond flink wortel geschoten. “Zelfs het Helmonds versta ik.”

Jan-Willem van den Enden