Zoals op Urk

Het was op 20 september 2000. SV Urk tegen Helmond Sport. Urk en Helmond Sport hadden de eerste ronde van de TOTO-KNVB Beker overleefd en lootten tegen elkaar. In Urk. Waar het koud was op sportpark de Vormt. En waar Helmond Sport het verdomd lastig had. Frank Weijers bracht Helmond Sport al vroeg op 0-1, Urk kwam nog voor rust gelijk en maakte na tien minuten in de tweede helft de 2-1. Roel Buikema zorgde voor de gelijkmaker en in de extra tijd maakte de goal van Jurgen Streppel meteen een einde aan de wedstrijd: sudden death.

Waarom ik terugkijk op die wedstrijd van meer dan twintig jaar geleden? Omdat hij me altijd is bijgebleven. We waren vroeg in Urk. Dat uitgestorven leek. Het voormalige eiland leek verlaten en de combinatie van regen en wind zorgde voor een mistroostig gevoel dat niet paste bij een naderende voetbalwedstrijd. Waar is iedereen? Aan het vissen? In de kerk?

Het antwoord kwam een uurtje later. Het stadionnetje van de toenmalige zaterdaghoofdklasser zat al bijna helemaal vol. Achter de goal de jongste jeugd. Met toeters, ratels, spandoeken en herrie. Veel herrie. Op de lange zijde de wat oudere jeugd. Allemaal in de blauwwitte clubkleuren. Met vuurwerk, rookbommen en nóg meer herrie. Op de hoofdtribune leek zo’n beetje de rest van het dorp te zitten. Met in het midden tien, vijftien Urker vissersvrouwen in klederdracht.

Vanaf de eerste minuut zat de stemming erin, daar in Urk. Het fanatisme, het continue aanmoedigen en de dames op de tribune. Tot diep in de extra tijd zongen ze hun lijflied: Urk aan de zee, olé, olé. Oké, Urk had een aardig elftal, maar ik denk dat Helmond Sport toch vooral een lastige avond had door het feit dat de Urker supporters zich, ook na de snelle achterstand, volledig achter hun team schaarden.

Vanaf vorig weekend zitten de tribunes in Nederland weer vol. Gelukkig! Wat een raar jaar hebben we vorig seizoen meegemaakt. Dit seizoen startten we weer met halve stadions, nu zijn nagenoeg alle beperkingen weg. Laten we hopen dat dat zo blijft. Zonder publiek is er weinig aan. En vanavond? Vanavond heeft ook ons publiek weer alle kansen om als twaalfde man opgesteld te staan. Come on boys (and girls!). Onze jongens komen dan wel niet uit Urk, ze kunnen onze steun keihard gebruiken!

Arnold Otten